Tillbaks till 2004

2004-10-31
Trots illavarslande blåsprognoser såg det bra ut när jag kom ut på morgonen. Inte en vindpust, så förhoppningarna fanns att det skulle kunna bli fiskbara förhållanden. Men på ett par timmar hade den så vanliga Vänerorkanen infunnit sig, och det var bara att "surfa" med på vågorna i medvind. Men innan det ballade ur hann jag få en lax på 3,6kg. Toppkondition på den och den kämpade därefter. I början på blåsmisären åt en trut upp min vinnar-Conrad, men den satt ytligt så det blev catch&release på truten. Men det lade ribban för resten av turen - ingen mer fisk.
VattenTemp: 8-9. Vind: SV, > 5 m/s. Lufttryck 1004 hPA. Måne: 18/28. Klart-halvklart.

2004-10-24
Åkte ut efter lunch efter att ha tvättat båt i grodmansdräkt. Stilla bleken till att börja med, men strax efter att alla spön var ute började det blåsa lite. "Halvlånga" dyningar som gick i annnan riktning än vinden gjorde det hela jobbigt. Dessutom kändes det som det var en stark ström, som om någon dragit ur proppen ur sjön uppe i Karlstad. Märkligt. Hade ett påslag när jag jagade efter ett måsdyk, men den hann släppa innan jag ens hade greppat spöt. Jag tröttnar lite på guppandet till slut och lägger en kurs där det påverkar minst, och har tappat lusten lite. Då river ett spö iväg. Med den konstiga sjön har jag inte riktigt koll på hur båten driver, men det visar sig att jag driver snabbt i sidled. Jag får se den krokade laxen hoppa framför utterlinan med de övriga fiskelinorna. Fasade att det här aldrig skulle gå vägen. Men på något mirakulöst sätt kommer fisken in utan ett stadigt trassel. Bara en av linorna som har hängt med in, men den kan jag frigöra snabbt. Laxen kom in hyfsat lätt, men den gillade inte åsynen av båten utan gjorde ett par kraftiga rusningar när den kom nära. Stjärtfenan jag såg var en av de större jag sett. Chansade aldrig med håvningen, utan väntade tills jag visste att det skulle gå vägen. Och det gjorde det. I dyningarna pendlade vågen mellan 8 och 9 kilo. Det luktade Väner-PB med andra ord, men jag fick vänta med att veta den riktiga vikten tills lugna hemmahamnen. I samma område har jag på någon mer som har hyfsad storlek, men efter ett par minuters kamp gör den en redig knyck och försvinner utan att ha visat sig. I hamn visar det sig att laxen väger 8,2kg. Nytt PB!
VattenTemp: 9. Vind: SV, c:a 3-6 m/s. Lufttryck 994 hPA. Måne: 12/28. Ömsom Regn, ömsom Sol.

2004-10-09
Körde en turné över hela norra Vänern. Var nästan borta i Kristinehamn och vände. Var uppe i paritet med prestationen 0 rätt på stryktipset. Inte ett påslag på 20Nm, Världsklass med andra ord. När jag tar upp är det trots allt något på ena spöt. Och det är den något ovanliga trollingfångsten... En sik! Liten, så den släpper jag tillbaka igen. När jag har plockat in 6 av 10 spön sticker det sjunde. Jag får lirka lite, men till slut landar en öring i båten. Den blöder kraftigt, och jag hoppades på att den är över 60cm så jag slipper släppa tillbaka den. Men tyvärr, hur jag än mäter och viker kommer den bara upp i 58cm. Så jag får släppa tillbaka den. Stendöd. Kändes tråkigt. Den enda, om än klena, trösten var att den var fenklippt. Vägde den innan den åkte tillbaka och den vägde hela 2,1 kg på de 58 centimetrarna. Och längre lär den inte bli.... :-(
VattenTemp: 11 (12). Vind: N-V, c:a 3-8 m/s. Lufttryck 1011 hPA. Måne: 25/28. Sol.

2004-10-04
Under gårdagen gjorde jag försök att få upp lite löja per metspö för det stundande trollingfisket. Väldigt mycket löja koncentrerat, så man behövde knappt bete. Men storleken varierade och låg i de nedre regionerna mestadels och det hela blev tidsödande. Kom istället på att ett kastnät måste ju vara melodin. Så idag var jag ner och köpte ett sådant. Funkar klockrent, efter ett par timmars träning...., enligt C på fiskebutiken. Timmar? Hur svårt kan det vara? Så jag ut i stormen och regnet idag för att prova. Beräknade att ett kast skulle räcka. Max två. Resultatet? Efter många gånger tvåsiffriga försök var jag sjöblöt, men hade i alla fall tagit 2 pankor och 1 snorgärs. :-)))

2004-10-02
I Sölje var nävgröten utbytt mot kolbulle på PET-flaska och fläsk i år. Ett intressant kulinariskt påhitt, och väldigt gott och mättande. Hemgjorda lingon smakade inte dumt till. D toppade med Bogga-burgare också. Halstrad storköksfalu i frallor. Efter det låg vi mer eller mindre och kippade efter andan. Fisket? Nja, 6-1 låter som setsiffror när Sverige spelar Davis Cup. Här stod de för D:s respektive mitt resultat. För de andra blev det 0-0, så den matchen har väl inte börjat än kan man tro... Men lite besvikelse var det att man hade satt ut yngel mer eller mindre.

Tillbaks till 2004