Tillbaks till 2010

100530
Transporten hem var behaglig. Inte mycket vind och inga åskmoln i sikte. Tog en liten avstickare ner mot Alfhilds innan jag behövde styra mot Karlstad. Mellan Klacken och Alfhilds ser det riktigt bra ut på lodet. Och vid Alfhilds får jag i rask takt 3 hugg. Det är 2 gäddor i kanske 4-kilos klassen och en vildlax. Conrad på ytan igen var det som gällde. Vildlaxen var 68cm. Kör några vändor till och det ser fortsatt bra ut på sina ställen, men jag måste styra hemåt, eftersom gårdagens Vänerkryss hade gjort att bensinen började tryta. Mellan Alfhilds och Prickgrund har jag flera nyp i framförallt Conrad. Och till slut är det något som sitter på. Är övertygad om att det är årets första trollabborre. Men snopen blir jag när jag får se att det är ett smolt. Det minsta jag sett. Lite drygt 20cm var den lille parveln. Och ville redan ha Conrad! Tror det var en öring, men den var så liten så det var svårt att avgöra. Drar mig från stället, eftersom dom verkade vara hungriga. Utanför Prickgrund får jag dagens sista hugg. En ytligt fiskad Strike Pro får ABU 7000 att morra gött. Men det enda som händer är att det trasslar grannspöt innan det släpper.
Man blir ju rätt sliten av att köra långa dagar med grillpartaj emellan och det är väl inte omöjligt att man nickar till ibland. Trodde jag hade nickat till rejält när jag tittar upp och får se Jäveröfärjan, som jag dessutom ligger på kollisionskurs med. Men det var nog så att den blev bogserad för underhåll. Avslutade med ett toalettbesök på Långholmen innan det var dags att gå i hamn igen.
VattenTemp: c:a 7,3-9,5. Vind: -. Lufttryck: 1013 (stabilt). Sol.

100529
Vi var ett litet gäng som skulle segla "Söö:a Trophy" för KHBFK. Jag började dagen med en frisk cykeltur i soluppgången. Startade trollingen vid Högens. Såg en guidebåt där som uppenbarligen hade varit ännu tidigare än mig. Pigga kunder måste det vara... Dom verkade få fisk, för dom snurrade på ett litet område. Själv tappade jag en fisk i området, men valde att gå söderut ändå. Lååångt söderut får jag ett hugg på en Conrad i ytan. Det är en vildlax på 60cm. Får även en för liten, klippt lax i samma område. Snurrar lite, men det verkar inte finnas någon mer fisk, utan jag börjar styra i riktning mot "Söö:a". Vinden har tagit i lite grann, men det är sol och fint ändå, så det känns rätt bra. Uppmärksammar hur det börjar bygga på svarta moln inemot Karlstad. Hinner precis tänka att det nog säkert inte är någon åska i dom där. Då börjar det blixtra och dundra rejält. Känner mig ganska liten när jag sitter med 10 kolfiberantenner mitt ute på Vänern om den där otäckingen skulle vända ut i sjön. Även söderut börjar det byggas upp ett potentiellt åskmoln. Gillar inte situationen utan plockar in alla spön snabbt och tänker ta mig in till land snarast. Men vart skulle jag åka? Hela linjen mellan Grums och Kristinehamn var fulla av åskmoln som det blixtrade från. Otrevliga blixtjävlar som gick diagonalt också. Västerut såg det bättre ut, även om det började byggas på där också. Kör mot en lite ljusare lucka och hamnar till slut vid Örö. Lyckas finna ett ställe att gå iland på också. Väntar c:a 1 timme innan det verkar lugna ner sig. När jag korsar Vänern igen är det bara dyningar som är kvar. Ingen vind och det blir en ganska behaglig tur.
VattenTemp: c:a 6,3-9,8. Vind: -. Lufttryck: 1010 (lätt stigande). Sol/åska/regn.

100521
Det blev en halvannantur idag. Körde bortanför Härö och iväg mot Kristinehamn. var väl egentligen hit jag hade tänkt fokusera vårfisket i år, men det var först nu jag hamnade här. Lustigt eftersom det här kanske blir sista turen med laxfokus. Men fanns det nån fisk här då? Inte till en början i alla fall. Riktigt otrevligt att köra först, eftersom det var dimma, dis och gråa moln, samtidigt som det inte fanns en våg eller krusning på sjön för referens. Hade ingen aning om jag hade 50m eller 5km sikt. Huvvet gick som en propeller, eftersom jag misstänkte att det fanns nät i området. Stora temperatursvängningar var det i alla fall. Tempen drev upp och ner med 3-4 graders skillnad. Men det verkade inte bekymra betesfisken för det var ungefär samma bild överallt. Kollade tempen i vertikalled också. Lite förvånande var det uppvärmt vatten så djupt som ner till 10m. Men till slut hände nåt i alla fall. Hörde ett plask innan jag märkte något annat. Det var en lax som hade tagit en Strike Pro i Vidars färg på 12m. Men den hade simmat mot båten och upp, så det var först när den hoppade som spöt löste ut. Hade sen problem med att hålla den på avstånd, utan den sam konstant mot båten. Var tvungen att öka farten på båten för att kunna ställa ifrån mig spöt och rigga håven. Men sen när jag var redo var det ju fint att den nästan simmade in i håven själv. En lax på c:a 3kg var det. Kul! Det såg faktiskt bättre ut på den platsen än vad jag sett tidigare. Kör ett antal varv, men det enda som kommer upp mer är en gädda. När jag utökar cirklarna inser jag att jag inte är så långt från platsen där jag har PB på Vänerlax (060420), så jag tar sats ditåt istället. Det som händer där är att det blir en gädda till att veva in. Sen är det dags att ta upp. Inte helt ultimat att behöva köra nästan från Kristinehamn, men det var en trevlig tur hemåt. Varmt i luften, småfisken sprätter i ytan, tärnorna dyker. Nu blir det fokus på pimpelfisket efter abborre och gös istället.
VattenTemp: c:a 10,3-13,8. Vind: NO, c:a 0-5 m/s. Lufttryck: 1025 (stabilt). Dimma/mulet/regn.

100516
Det började inget vidare. Komplett hällregn när jag riggade. Sen lyckades jag hälla en kopp kaffe i datorn när jag väntade på att gästerna skulle anlända. För idag var det dags för svärfar att kassera in födelsedagspresenten som bestod av trolling med helpension. Medpassagerare var K. Omnämnd som "lille K" i tidigare rapporter, men som nu är på väg att svänga över till "store K". Insåg att enda chansen, om det inte skulle bli "tack för kaffet" för gott med datorn var att få igång den så snabbt som möjligt för att låta processorn värma bort kaffet. Det såg inte lovande ut när datorn bara stod och skrek eftersom det var kortslutning i tangentbordet, men jag lyckdes få igång den till slut och på med ett tangentbordsfilter.
När gästerna väl anlände slutade regnet som i ett trollslag. Väl ute på sjön var det tjock dimma. Nästan så att man ville avbryta ett tag. Vi la i direkt vid Söököjan för att jaga lax på djupare vatten i farleden. Kändes extra spännande med tanke på dimman också. När dimman väl lättade såg vi att vi inte var ensamma på sjön. Ingen lax hade det dock blivit så jag svänger upp på Hönan för att jaga öring. Kände lite pressen på mig att leverera. När vi kommer in i öringbassängen får vi som väntat hugg som svärfar får drilla. Ser direkt att det är en lax som huggit på ett ytspö med en X-rap. Ser också att den troligtvis är av godkänd längd, men med min statistik talade allt för att det skulle vara en vildfisk. Så jag började berätta förutsättningarna för besättningen om vi skulle få in den i båten. Inga posera kort och ingen vägning. Jag börjar rensa bort ena riggen för att förenkla landningen och märker att det sitter fisk på det spöt. K får drilla in denna, så det är dubbeldrill ett tag. Det K får in är en gädda av cykelslangsmodell. 88cm lång och 3,3 kg tung. Svärfar kämpar på med sin lax och tids nog kommer den i håven. Och visst är det en vild. C:a 68cm och fet och fin. När drillandet är över lugnar allt ner sig och sen blir det inget mer innan det är dags att avsluta dagen med grill på ön. När vi ätit klart kommer en havsörn och svävar över oss. Som det vore regisserat.
VattenTemp: c:a 4,7-7,1. Vind: O, c:a 3-7 m/s. Lufttryck: 1006 (först stabilt, sen stigande). Dimma/mulet.

100513
Dags för KHBFK:s första serietävling i trolling. Egentligen var det den andra, men nr.1 blåste inne. Gick rätt ut i dimman och upp till Tärnan. Drar mig sedan västerut mot lite djupare vatten. Känns som döda havet igen och de rapporter man hörde från de andra tävlande var inte alltför upplyftande. Men på riktigt djupt vatten dundrar en stackad X-rap på 12m iväg. Linar sprutar ur rullen, så jag plockar lugnt fram håven innan jag behöver röra spöt. När det lugnar sig stramar jag upp och jag inser att det här kan vara 9-kilosen jag suktat efter så länge. Får den ganska lätt, om än motvilligt, in mot båten. Men när den får syn på båten blir det åka av igen. Bara att hålla press och låta den rusa. Den går djupt ända in till båten så det tar en stund innan jag får syn på den. Det är en otroligt grann lax. Misstänker också att det är en vild. Och visst är det en vild. Den gör en sista rusning rätt ned under båten vilket blir lite spännande för jag är rädd att den ska gå i motorn, men då är den såpass trött så jag kan bända upp den till sidan av båten. Håvningen går utan problem och sen ligger en magnifik lax i båten. Antydan till krok har den på underkäken och är i grym kondition. En tur förbi måttbandet på väg i vattnet visar på 90cm! Så jävla skönt att få laxfrossa igen - det var ett tag sen nu. Ligger kvar i området och hittar både kanter och temperaturskillnader och även fina stim. Men det är först när jag planerar att göra större lovar som jag får hugg igen. Den här gången är det ett ytspö som löser ut med en Bomber SAL25 i ändan. Den här härjar olikt den förra i ytan istället. Ser att det nog är en lax av godkänd längd, men är den vild eller ej? Det får jag aldrig veta, eftersom jag inte hade sett det innan. För kroken fastnar i håvgårnet och sen var det slut på det roliga. Pressar på i området, men det blir inga fler hugg. Få fiskar redovisades idag och vann gjorde UPO med en öring på 80cm. Grattis!
VattenTemp: c:a 3,1-3,5. Vind: N-NV, c:a 2-5 m/s. Lufttryck: 1009 (stabilt). Dimma/regn.

100511
Spring tour D2. Kunde sova ganska bra, trots att det var hård påfrestning på förtöjningarna under natten. När jag vaknade var det is på sina ställen på båten. Trevligt att kunna lägga ut direkt när man lämnar bryggan. Tyvärr började turen inget bra. Fick hugg direkt när alla spön var ute. Det var ett av de yttersta spöna och det löste inte ut. Försökte rycka loss utlösaren, men det gick inte. Ökade istället farten och forsatte rycka. Då hände det som inte får hända. Linan gick av samtidigt som linan släpper i utlösaren. Bye, bye med den wobblern. Det var naturligtvis en av dom specialgjorda Tomic FL34 också. Surt. Inte blev det muntrare av att det blåste upp till storm igen, Men det lanade som tur var ganska snabbt. Gick förbi Härö och upp mot Högens. Vid Högens får jag först en lax och strax därefter en öring. Bägge dessa var också för små. Gick istället ut mot djupare vatten och tänkte mig större lax. Men det blev inga mer hugg. Avslutade där jag hade hyfsat fiske igår, men det var döda havet där också.
VattenTemp: c:a 3,4-4,5. Vind: S, c:a 4-8 m/s. Lufttryck: 1010 (stigande). Sol.

100510
Spring tour D1. Eftersom det var den tionde maj var det självklart Hönan som gällde. Och eftersom laxen brukar komma lite senare till balen, tänkte jag köra uppe på kullarna för att försöka få någon öring och kanske en grotesk gäddmormor. Redan i första svängen klev första gäddan på - en 6-kilos. Min plan att köra uppe på kullarna kom av sig lite, då näten var placerade strategiskt över varje grund. Dom var bra utmärkta däremot. Till och med så bra så att vakaren med dubbelflaggan blev för tung så den hängde. Inte så bra i alla fall då. Nisse nätfiskare ville också lägga ut nät på Hönan. Som vanligt var det en videkvist med lite dasspapper på som märkning. Såg käppen när jag var c:a 75m ifrån och var på samma avstånd tvungen att använda kikare för att se om det var en eller två flaggor på. För f*n om man skall lägga ut nät så ta ansvar och märk ut skiten ordentligt! I alla fall så funkade planen och jag fick ett par öringar. Sen var det dags att gå på laxbalen, så jag riggade om lite och gick ut i laxrännan. Tyvärr hade stormen börjat göra sig påmind, men jag fick ett par laxar och några gäddor till när jag surfade i medsjö. Den ena laxen och en gädda kom dock i ett dubbelhugg när jag gick i motsjö. Lite kaosartat, eftersom gäddan var på c:a 9kg. Men den kom in beskedligt ändå. Verkar vara en trött mormor som hade äckligt mycket iglar på sig. Var tvungen att ha igelsanering efter denna. Conrad dominerade idag och allt högg i ytan. Men det kom även något hugg på den nya Tomic FL34. Ena gäddan hade till och med slukat både Conrad och Tomic, så det satt 2st FL34 i käften på den.
Natthamn blev Timmeröarna. Gemytligt, men rått och svinkallt.
VattenTemp: c:a 3,8-6,4. Vind: S, c:a 5-10 m/s. Lufttryck: 1000 (stabilt). Sol.

100506
Skulle egentligen ha varit ute som imorgon och sedvanligt är det storm utlovat. Men förutsättningarna förändrades, så det öppnades en lucka idag istället. När jag kom ut idag så var det stilla bleken! Så det är så här det ser ut en vanlig dag när inte jag är ute? Jag hade lurat vädergudarna! Var sugen på att lägga i långt in, för tempen innei var uppemot tvåsiffrigt. Men jag hade bestämt mig för att gå långt ut - det går ändå bara smålax inne vid land. Och idag utan blåst var ju rätt dag för att köra mitt i sjön. Så jag bröt upp den sista isen som låg kvar mitt i sjön och la i. Det var just det här med tempen som inte kändes helt rätt, annars fanns det bete och det var ju trevligt väder. Men inget hände. Inte förrän jag hittar ett "grund" på 34m mitt i ingenstans som inte finns med på sjökortet. Inte så konstigt iofs, för den enda infon som fanns var en text med "VÄNERN" på. I alla fall får jag en klippt lax på 61cm som har nappat på en en X-rap, riggad på 15m. Det verkar vara ett hett område med mycket betesfisk som gick högt i vattenmassan. Men samtidigt som jag drillar hinner verkligheten ikapp mig och den vanliga stormen är ett faktum. Så efter detta ligger jag och pendlar mellan 0,5-4 knop, vilket inte brukar vara så fångstgivande. Så inte heller idag. Det blir inget mer.
Men otroligt ändå att köra på en topp på 34m som inte står angiven, när det annars är 50-60m överallt. Körde runt för att få en bild av hur stort området var också. Min bedömning är att det är ett område på 50-100m som ligger under 40m, annars brant ner till 50m. Måste vara i stil med att hitta nålen i höstacken. Funderade på vad jag skulle kalla mitt nyfunna grund allteftersom jag fick mer info om hur det såg ut. Det började med "hästskogrund". "Tuttarna" var ett tag ett alternativ, men det slutade med att det fick heta "Amöbagrund".
VattenTemp: c:a 2,5-3,7. Vind: NO-O, c:a 1-8 m/s. Lufttryck: 1019 (stabilt). Sol.

100505
Var ute och åkte lite båt. Tänkte se om jag hittade någon abborre. Hittade abborre gjorde jag nog, men det var ingen som var huggvillig. Kändes som lite halvseriöst också. Abborrfiske i flytoverall är inte lika gemytligt och avspänt som en varm junikväll.
VattenTemp: c:a 7-9.

counter statsTillbaks till 2010