200418 Trolling KM
Idag var det dags för KHBFK:s trolling KM. Vad jag vet har jag inte fått visa upp en fisk än sen KM förlades till vår istället för höst. Höstvarianten har passat mig bättre och där har jag faktiskt tagit hem ett par pokaler. Så detta faktum samt senaste och enda framträdandet den här våren gjorde ju att förväntningarna var noll. Det var ju dock en korvgryta som hägrade vid målgång. Så kvällen innan la jag upp en rutt som skulle ta mig enklaste vägen till korvgrytan via Feskviksränna.
Kom ut i god tid. Konstigt nog eftersom jag ju var inställd på en bomdag. Men redan innan alla spön var satta får jag ett napp. Hade inte ens hunnit fram till Hönan. Det är en X-rap "RT" i ytan som lockat till hugg. Nordvinden trycker på lite så jag får bända rejält innan jag börjar vinna hem lina. Som väntat var det en gädda. Men den ställde inte till med alltför mycket stök och jag fick behålla wobblern. Faller in på tänkta rutten och får napp igen på samma wobbler. Gädda igen är ju första tanken. Men den kommer in på annat sätt än förra gäddan. Knäna börjar skaka på ett misstänkt sätt också. Kroppens primala system verkar vilja säga mig nåt som min hjärna inte uppfattat. Trots att det inte är några längre rusningar så känns det ändå som att det är en hyfsad fisk. Så när den bestämmer sig för att gå åt något håll så är det bara att försöka ha fortsatt lagom press och bara hänga med. Ser också efter ettt tag att det är en blanking. Bena skakar, men lyckas få till håvningen. In i båten, kolla fettfena och sen - primalskrik. JAAAAAAAAAAAAAA!!! Det är en lax. Hela 89cm lång. Den är inte av "dasslockstypen", men en grov laxjävel med en liten krok till mun. Gör en pliktskyldig 8:a över huggpunkten, men det ger inget. Fortsätter istället på min tänkta inslagna rutt. Feskviksränna hägrade idag. Brukar ju kunna gå att lura någon öring där vid den här tiden. Går igenom ränna utan att nåt händer. Har väldig beslutsångest om jag ska gå tillbaka till laxpunkten eller gå vidare på korvrutten.
Riggspöna gick mycket högre än dom borde. Det rimligaste tycker jag då är att det måste ha uppstått en undervattensström som jag aldrig märkt av tidigare... Efter ett tag kollar jag ändå av riggen och hupp - det sitter en fisk på. Tyvärr visar det sig att gäddan, som det var, hade gått i bägge spöna. Jag drillade med det spö som den INTE hade huggit på, så när den kom in var det ett trassel på bägge spöna. Men det löste sig. Gäddan simmade vidare. Det var en sån där med en leopardbuk. Tycker dom ser läckra ut, så det var lite kul ändå. Och trasslet lyckades jag få upp till slut. Men då är jag inte långt från laxpunkten. Beslutet blev därför att gå över punkten igen. Inget händer vid passagen, men det ser bra ut med bete. Men när jag går runt och kommer över punkten igen från samma håll som det högg förra gången får jag ett rigghugg. Det är en Grumssked som gick på 10m som löst ut. Det rusar fint till att börja med. Efter lite härjande i ytan, där jag tycker mig ana ännu en blank, går den djupt och stångar. Värdigt ställningskrig råder, men till slut vinner jag. Ännu en lax. Denna - 86cm! Vad är det frågan om? Efter första var jag lite fundersam på hur det skulle gå i tävlingen. Det var ju en praktfisk. Men samtidigt - skulle någon annan få 2 fiskar är ju det automatiskt minst 120cm och då är det ju inte mycket att komma med. Nu med denna trodde jag nog att jag skulle kunna ha en hyfsad chans på tätplaceringarna ändå. Körde runt i området men inget mer hände. Räknade fram att matematiskt skulle det hugga igen om c:a 1h. Gör under tiden en lov på "vårpunkter från förr". Hade inte hunnit långt förrän en Tomic 185 i ytan löser ut. En kamp på ungefär samma sätt som tidigare och håvning lyckas även denna gång. Ny lax. 93cm!!! Tiden stannade. Inser att det är slutfiskat. Skulle visserligen kunna release:a och fortsätta och hoppas på ännu större. Men hur sannolikt är det? Kändes inte värdigt heller utan jag rev allt. Klockan var inte ens 12. Stannade båten och slog av motorn och käkade upp lunchen som idag bestod av gulasch och ostsmörgås.
Vid målgång blev det som väntat en seger i KM. Det var ju riktigt kul, men det var ändå upplevelsen att dra den trippeln som var det största idag. Kommer aldrig få uppleva något liknande igen, men det var en bra dag att uppleva det på.
Vikterna? 9,5 - 7,9 & 10,2kg.
Vattentemp c:a 4,6-4,7. Vind: NV. Sol.

200410 Premiär!
Sent ska syndaren vakna. Även jag. Först nu kom jag ut på trolling, trots att isen har lyst med sin frånvaro hela vintern. Trodde det skulle bli premiär förra helgen, då "the presidents" hade fått en exklusiv inbjudan att vara med i Baggerudspokalen. Men Corona och stormvindar satte satte stopp för i alla fall min medverkan. Pokalen avgjordes, men det var allt för gubbar med annat virke än vad jag besitter numer. Var väl inte speciellt sugen nu heller, men ville testa så allt fungerade med båten i alla fall. Hade satt in en ny ekolodsgivare bl.a. Den var riktigt trögstartad, så jag trodde det var något fel. Men till slut kom den igång och fungerade sen till belåtenhet. Körde mellan Söököjan och amöba och sen i princip tillbaka igen. Inte ett napp på hela dan. Skönt väder gjorde att det åtminstone var gött att komma ut på sjön. I alla fall dom första timmarna. Dom sista var däremot långtråkiga.
Vattentemp c:a 4,0-4,5. Vind: Inte mycket, men sen vridande till Syd. Sol.