Uppdaterad 2020-06-28

200627
Idag gick själva Ekenäspokalen av stapeln - kompistävlingen initierad av fa Brynja Magnus. Vid starten märktes inte att det var en avslappnad, inte prestigefylld tävling då vissa team startade redan 03:00 (!). Det var fri start så det var naturligtvis helt i sin ordning. Vi själva tyckte vi startade tidigt när vi gick ut 06:30. Väl ute på sjön möttes vi av beskedet att ett team redan dragit fyra fiskar och ett att Dilén hade fått en öring över 10kg. En rejäl utmaning kändes det som. Vi tänkte testa Lemongrund och om inte det gav något ta en vid båge i Dalbosjön och upp mot Skarven. Men Lemongrund levererade. Gädda, abborre men också en öring! Vi hade ett bra race med många hugg. Tyvärr också ytterligare flera bortfiskade beten. Efter någon timme gav sig aktiviteten och vi funderade på vad vi skulle göra nu. Att gå ut i Dalbosjön kändes inte aktuellt längre. Kvar fanns alternativet att ligga kvar och nöta på Lemongrund eller att gå ut i Värmlandssjön. Det blev Värmlandssjön. Tyvärr blev inte fisket så mycket bättre. U fick drilla en gädda på nära 9kg vilket väl iofs var kul. Men gädda räknades inte, så i tävlingen blev vi alltmer akterseglade. Till slut var vi vid Bratt, där vi hade hört att fisket var hett. Men det var alltför mycket båtar där, så vi gick ut i sjön istället. Men när Säffle, som körde sitt KM, åkte in öppnade sig några luckor i trafiken vid Bratt så vi gick in där. Och det resulterade! En öring på 80cm. Tog en J-Pod - blödaren på 9m på riggen. Det blev det sista innan målgång.
2 godkända på Ekenäs skulle normalt ha räckt långt, men det var många som hade fiskat bra idag, så vi hamnade nog på nedre halvan ändå. Troglodyt vann Ekenäspokalen med 5 godkända fiskar, där alla var riktigt fina fiskar. Stort grattis!
Tack för en trevlig tävling. Skulle det bli så att Ekenästräffen av någon aledning skulle bli inställd fortsatt gör vi om detta.
Vattentemp c:a 20-24. Vind: Inte mycket. Sol.

200626
Dag 2 på Ekenäs och nu hade U mönstart på och satt ut sina beten. Och det märktes direkt. Vi fick omgående flera gäddor. Men även en öring på 67cm som hade fallit för en Tomic 737 tubby i ytan. Dagen fortsatte i samma stil. Ingen mer lax eller öring men en massa gäddor. Några tappade också som potentiellt kunde vara blanka. Men gäddorna var definitivt i majoritet. Tyvärr försvann en del beten också i gäddkäftar.
Idag körde vi från Bratt och ner mot Mellskär. Men likt igår kändes Bratt som hetaste stället.
Vattentemp c:a 20-24. Vind: Inte mycket. Sol.

200625
Ett normalår skulle det ju börja närma sig Ekenästräffen nu. Men i och med Coronan var, som så många andra arangemang, även träffen inställd. Tråkigt såklart, men eftersom boendet med Brynja redan var bokat beslöt vi att ta en tripp ner till Ekenäs ändå. Vi (Brynja Magnus fa) kollade intresset för att köra en mindre variant av tävling ändå på samma datum bland Brynjaklanens närmaste hangarounds.
Första dagen körde jag själv då U som vår främste riddare fick hålla vården igång på torsdagen. Jag körde själv upp mot Gaperhult och ut och in mot kanten ner till Bratt. Resultatet blev skralt. Enbart en gädda och en tappad wobbler. Oroväckande eftersom vi inte hade tagit med någon mat för kvällen utan skulle ordna det från Vänerns skafferi. Men Brynjorna hade ordnat detta i deras båt där både gös och öring hade kommit upp. På kvällen avnjöts detta på Lurös bastuflotte i goda vänners lag. Vi förflyttade boendet från Ekenäs i år, där man fokuserar mer på tyska husbilsturister, till Lurö.
Vattentemp c:a 18-24. Vind: Inte mycket. Sol.

200617
Gjorde ett sista (?) försök på göstrollingen på Vänern. Åkte till viken där man får ta köbiljett. Ingen skillnad dock från förra gången. Det var även idag ett tiotal båtar i den lilla viken. Såg några som fick fisk, men jag bedömde det som gäddsnipor. Själv var det lika dåligt som dom tidigare göskvällarna. När jag körde över en punkt som gav en blindutlösning sist jag var här, smäller det till ett par gånger i nedersta riggen. Verkligen smäller. Spöna gungar några gånger, men inget verkar sitta på. Drar ändå upp spöna för att kontrollera. Då ser jag ett stort eko som verkar följa rigglodet. Blev så till mig så jag lyckades få skatbo på riggspöt. Under tiden jag trasslar ser jag ekot följa med under båten som nån jävla tumlare. Frustrerande, men till slut går det ner till botten. Måste ha följt med något 100-tal meter! Det var dagens enda pulshöjare, förutom ett regelrätt bottennapp.
Vattentemp c:a 17-19. Vind: V-O. Mulet-Sol.

200613
Idag körde D.G och jag KHBFK:s abborr-KM. Vi fick även ytterligare förstärkning i besättningen i form av AD. Kul och välbehövligt, då vi kan behöva hjälp med prickskyttet efter stor abborre. D.G och jag hade tänkt oss samma plan som vi hade sist vi var med i KM. Att först försöka fylla upp de 5 abborrar vi behövde och sen öka på längden genom att trolla upp lite bättre pjäser. Vi scannade av Svedgrund. Det brukar ju alltid vara frikostigt i KM sammanhang. Men inte idag. Det var tomt... Dagen förflöt istället att försöka hitta lite lä där det också fanns fisk. Att hitta fisk gick. Att hitta lä gick också. Men att hitta båda samtidigt skulle visa sig svårt idag. Timmarna gick och vi insåg att det inte skulle bli någon storabborrtrolling. Varken väder eller tiden medgav detta. Jag lyckades till slut få 5st abborrar i alla fall. Var trots allt nöjd med detta, men insåg att det nog inte skulle räcka nånvart. De var 136cm tillsammans. AD och D.G hade inte fyllt kvoten än när det återstod c:a 15 minuter. D.G hade avslutat fisket och vi var på väg tillbaka till hamn när AD tipsar om ett sista ställe, strax utanför hamnen. Vi iddes inte lägga ankare utan jag balanserade båten med gasen och vinden. Och AD lyckades få upp de resterande aborrarna som krävdes. Även jag bytte ut några av mina abborrar. Med 5 minuter tillgodo ryckte vi upp linorna och tryckte full gas in mot hamnen.
De nya abborrarna gjorde att min nya totallängd var 165cm. Vid inmätning visade det sig att Abbe och jag hade samma längd som delad 1:a. Men reglerna säger att längsta fisk vinner då. Jag hade en på 39cm som längst - Abbe en på 38cm. Jag blir alltså klubbmästare i abborre! Högst oväntat, men otroligt kul. Vädret spelade nog in en del idag. Det var rätt tuff blåst. Speciellt för de mindre båtarna, specialiserade för prickskytte. Så delvis får jag tacka Die PanzerCreutzer - GIV, för dagens prestation.
KM avslutades traditionsenligt med ett hejdundrande körvkalas!
Vattentemp c:a 17. Vind: ?. Sol.

200610
Skam den som ger sig. På´t igen. Körde inte lika långt idag innan jag la i. Men resultatet blev detsamma. Idag fick jag iofs 2 jädder. Vet inte om man kan kalla det ett fall framåt. Kanske rent av bakåt? Fin kväll, men någon gös blev det inte.
Vattentemp c:a 17-19. Vind: ?. Sol.

200609
Värmeböljan har slagit till. Borde vara dags för gösfiske på Vänern. Inser att jag nog aldrig fått någon gös på riktat gösfiske med trolling på Vänern. Kan ju ha sin förklaring att jag i princip aldrig har testat det heller iofs.
Irrade runt i ingenstans och fick inget annat än bottennapp. Men helt plötsligt, i en liten vik av Vänern, är jag inte ensam längre.Det åker runt ett tiotal båtar och trollar. En gädda blev resultatet. Hade några nigningar dock, som man skulle kunna misstänka var gösstötar. Körde ända in i dödens, men inget mer.
Vattentemp c:a 17. Vind: ?. Sol.