Tillbaks till 2002

020702
L och jag till Ö:a Örten för att pröva om gösen fortfarande fanns där. Vi kom ganska tidigt så vi beslutade pröva att jigga lite abborre på erkända ställen som "vasen" och "talludden". Abborren visade sig vara på hugget idag. Det blev totalt c:a 15-20 stycken och vi sparade tio. Kräsna som vi var låg gränsvärdet på 3 hekto. I vanlig ordning avbröts nappandet efter ett tag på bägge ställena och snart satt det en gädda på kroken. Tappade en stadig bit inne vid båten också. Den var klart tyngre än de andra, vilket borde innebära 1kg+ .L hann med lite "Skitter Pop" fiske också innan vi började jaga gösen. Vi var övertygade att L hade blivit lurad, men till slut var det allt en gädda som var uppe i ytan och rullade. Den ville dock inte svälja poppern. Mer intresserade var då tärnorna och måsarna. Som tur var slapp vi få någon på kroken.
När solen gick ned bakom granhöjderna började vi köra efter gösen. Totalt blev det tre landade denna kväll, men vi tror vi hade fler på. Många gäddor blev det naturligtvis också. Kanske lika många som antalet abborrar, men alla utom två fick gå tillbaks, då de hade varit såpass smarta att hugga vänligt om wobblern.
Kaffe, hembakta bullar och pringles var också ingredienser som gjorde detta till en toppen kväll.

020709
Upp i ottan för att försöka trolla fram ett par vänergösar. Det blev en fin dag på sjön = Dåligt Fiske. Det var blåst och trassel mestadels. Fick en tröstgädda, som knappt märktes när den högg på en djupparavan. Försökte bättra på statistiken med lite pimpel efter abborre, men stendött. In före lunch.
Skam den som ger sig. På´t igen bara. Följde med UB till molkomssjön för att provköra nya fyrtaktaren. Kombinerade naturligtvis detta med lite gösfiske. Det blev ett tiotal gös. Tyvärr var alla för korta i ena änden, eller i alla fall på gränsen, så de fick gå tillbaks. Roligt var att vi fick gös på alla möjliga sätt. Wobbler, Jigg, skeddrag och spinnare! Har aldrig sett någon tagit gös på spinnare förut. Nu har jag sett det. UB drog denna plus några abborrar också när han var som värst. Inte en enda gädda är värt att notera också.

020712
Borsjön har man hört att det skall finnas stor gös i. Tog lilla båten till Borsjön alltså. Åkte ett varv runt sjön utan en enda påhälsning av gös. 3 gäddor och lika många abborrar dock. Åkte rakt över sjön för att se om han stod på djupet, men icke. Letade upp sista repan som skulle ta mig hemåt. Klockan var 22.30 och Borsjön var struken från min "göslista". Då fick jag en matgös! Nytt hopp! Tänkte ta en repa där jag hade fått denna. Då börjar motorn hosta och krångla. Wobblern sjunker till botten. Bottennapp. Efter ett tag när jag hade halat in mitt bottennapp börjar det röra på sig. Ett klassiskt misstag när det gäller storgös. Tyvärr sliter den sig när den kommer nära båten och märker min sjuka motor. Den låg gissningsvis på 3-4 kg. Efter detta började jag försöka ro, men mörkret började lägga sig och jag var en bit från iläggningsplatsen. Var tvungen att bryta och hosta mig in till land. Men Borsjön har jobbat ihop till ett nytt besök. Förhoppningsvis redan i sommar.

020713
La tillbaks lilla båten efter Borsjön-turen. Tog ett drag över "Gösavenyn" mitt på dagen. Naturligtvis ingenting. Prövade även att meta från land med kastkula och mask. Hade en brax på in till land innan den tackade för sig.

020714
CC och jag till Axelöarna för lite avkoppling och sightseeing. Där finns ju "pyramider" som CC sa. Det var labyrinter och inget annat. Sägnen säger att förlista sjömän byggde dessa. De var väl inte utmanare till Jordens underverk, men kul att ha sett i alla fall. Jag frestade med ett bad, men det var för kallt för att vara nöjsamt. Gick runt lite på klipporna och kastade, men inget resultat. Hade nyfikna abborrar med in till stranden men inte mer. Fick ett par abborrar på mete med mask. En var ganska så stadig. På hemvägen prövade vi att pimpla över ett par grund i närheten, men stendött. Samma upplevelse hade nog tre gubbar som också snurrade runt och prövade i en gammal Uttern. Hemåt beslöt jag mig för att trolla. Hade bara tre spön med så det fick bli 2 i ytan och 1 på djupet. Halvvägs in till Skoghall får jag napp på djupparavanen på 40 meters djup. Paravanen gick väl på 12 meter ungefär. Det var en gäddbebis, som inte orkade lösa ut paravanen ens. När vi närmade oss Svedgrund fick vi syn på ett tärnslag och en massa abborrar som jagar. Vi stannade strax utanför och pimplade. Det var en rejäl huggsexa. CC drog abborar på löpande band. Och jag också. CC tar inte av sina egna abborrar så det var ett fullt sjå för mig att dels dra upp mina egna och dels haka av CC:s. Vi fick väl ihop till en rejäl middag, men vi släppte tillbaks de flesta. Vi hade inte kastat ankare, för det blåste inte när vi kom fram. Det började snart blåsa så vi drev av. Men det passade ganska bra att ge sig ändå.

020715
Var ute vid göspiren för att testa detta fisket. Men helt värdelöst. Hade för lätta grejer så det drev in mot land hela tiden. Inte ett napp. Däremot kom en monsterrygg och tog en av mina tappade mörtar. Det var en gädda och den vägde inte över 10 kg (vilket är mitt mål), så det var inte så frustrerande. Men typiskt ändå.
Senare gjorde CC och jag en repris av gårdagen fast denna gång på östra sidan Hammarö. Satt och fiskade från land med flöte och mask och fick 10-15 abborrar. Prövade även att pimpla ute vid kammen, med det gav inget.

020716
Mörtfiske idag. Var ute i sol och bad på östsidan igen. Lindön var platsen för dagen. Den var lite svårare att gissa sig till bra platser. En helt slät strand med okänt djup. Bara att pröva olika avstånd från land. Gick trögt till en början, så jag försvinner in i någon fiskedröm. Blir väckt av att det rycker i spöt. Rejält napp! Och tungt var det också. Vad får jag upp? En stor satans mört. Skulle säkert platsa i NWT:s fiskeliga, men det är lite skämmigt att vara en abborrmästare och komma med en mört. Fick ännu fler mört senare. Till slut fick jag en abborre också. Men det var mörten som regerade. Prövade även 8-metarn utanför Torsholmen med pimpel. Men pimpel verkar vara "död mans grepp" just nu, om man inte hamnar i tärnslag. I alla fall inomskärs.

020717
Sjön är död! Idag till Lurö. Prövade både med mask och lät ett Atom glida genom vattnet, men ingenting. Feskar´n på Lurö förmanade mig om att inte dra upp all fisk. Jag kan ge lugnande besked. Beståndet är oförändrat!

020718
L och jag till Örten för att upprepa den tidigare braksuccéen. L hade köpt en "Skitter Pop" åt mig som han sa som "bensinkompensation". Denna skulle naturligtvis prövas. Resultatet blev 2 granna abborrar. Gäddorna verkade totalt ointresserade. Någon gös blev det inte. Kanske berodde det på vädret. Lågtryck och regn. Eller så har den redan gått ned i djuphålorna. Vi fick i alla fall 4 gäddor och 3 abborrar med oss hem från denna blöta tillställning.

020723
UB och jag hade planerat in Borsjön igen. Det var dags för den stora revanchen. Tanken var att vi skulle drivmeta med levande agn de första timmarna. Vattnet var påsläppt i agn-upptagar-älven, så det gick inte att få upp några agn med håv så vi fick meta upp dem istället. Metandet gick ganska trögt och resulterade i enbart 10 mört. Vi var lite oroliga för hur det skulle räcka. Det visade sig att det inte fanns någon anledning till oro. Två timmars drivande över sjön gav NADA. Det var först när vi hade drivit över till vassen på andra sidan sjön som UB lyckades lura en gädda. Men då var det på favoritbetet spinnare. Den fick följa med som ingrediens till gäddfärs. En gädda var och nafsade efter min mört också, men det var också allt. Sen började vi köra drag, och omgående fick jag en 2 kg:s gös. Lovande! Det fortsatte inte riktigt lika bra, men 2 gösar till blev det i alla fall innan mörkret drev oss hem.

020724
Lille K var med och satte i båten igen och passade på att pröva spöt som han hade fått i början av sommaren. Efter lite trilskande lyckades han få upp en mört vilket blev stor succé. Grattis K till första fisken!

020725
Jag är en bov!
Det var dags för den årliga ökenturen till Björntjärn. Mitt snitt där ligger någonstans runt 0,1-0,2 per dag. Sjön var död i vanlig ordning, så jag började rigga ytterligare ett spö, förutom den plastkula jag hade i vattnet redan. Tänkte pröva bottenmete och kastade således i detta. Det var då brottet begicks! Efter ett tag hör jag bakom mig; "Nu gubbe lilla är det bara att packa ihop grejerna och åka härifrån!". Det var en fiskekontrollant som hade sett mina två spön. (Det är bara tillåtet att ha ett spö i per person åt gången). Ganska häftig entré måste jag säga, samtidigt som han visade sin "badge". Jag försökte spela dum och sa att jag inte visste vad som gällde, men han hade sett hur jag hade stannat vid anslagstavlan när jag kom och läst föreskrifterna. Stannat hade jag faktiskt gjort, men dock för att kolla när det var isläppt fisk senast. Han måste alltså ha suttit och tryckt i någon buske och haft örnkoll. Han hade till och med koll på att mina tältande grannar hade haft i sina beten mellan 24.00 och 03.00 vilket också är förbjudet. Efter mig skulle han gå och rycka dessa i örat också. Kontrollanten började hota med vite och att ta mina fiskegrejer. Han sa till och med att hans norska kolleger tog bilen för tjuvfiskare som mig. Det skulle vara intressant att pröva detta rent juridiskt, men jag kände att det var inte läge att gå i clinch med denna lagens man. Hans aggressioner lade sig dock ganska snabbt och övergick istället till att skryta om sina egna fiskebedrifter och att ge fisketips. Jag fick vara kvar! Men det var tur för mig att det inte var Björn eller Benny, eller vad de nu hette som hade kommit på mig, för de var mycket aggresivare.. Uppenbarligen fick tältarna ocksåvara kvar, för de fortsatte i alla fall att kasta ut sina flöten.
Resultatet över dagen var inte oväntat 0. Jag bröt strax efter lunch och åkte hem och snickrade brygga istället. 2 vak såg jag och hade 1 overifierat napp.
Jag tycker det är bra att klubbarna har dessa "iglar" ute. Den här gubben tycker jag höll det hela på rätt nivå dessutom. Till mitt försvar kan jag säga att jag normalt inte fiskar med mer än ett spö åt gången om inte detta är tillåtet. Men när sjön är död så blir man desperat och försöka bättra på oddsen. Intressant var att kontrollanten sa att det inte var någon förtjänst i verksamheten. Då måste det vara andra fiskare som går i vinst för jag har lagt ut hundratals kronor på fiskekort utan att få något.

020727
Paddelturen med tillhörande dragrodd mellan Ö:a och V:a Örten har legat nere ett par år. Men nu var det dags igen. L och jag gav oss iväg vid 10-snåret från Ö:a. Vi la i grejerna direkt vi kom utanför vasskanten. Det här är inte bar en paddeltur utan en stenhård tävling också, så här gick det inte att missa en meter vatten. All fisk utom agnfisk räknas som 1 poäng. Denna gången fanns en separat gös-liga också. Det tog ganska lång tid innan vi fick något hugg, men när vi fick det var det jag som fick den första. En gädda. Såg lovande ut inför fortsättningen. Ett "pitstop" vid en vase gav ingenting, och lite misströstan låg i luften. När vi i en hård motvind började närma oss slutet på sjön får L ett rejält hugg. Han får ganska snabbt in den till kanadensaren och jag får en glimt av fisken. -En gädda säger jag. Stor! När fisken fick syn på det gröna flytetyget bestämde den sig för att gå ner till botten igen. Det var bara för L att hänga med. L sa upprepande; - Jag kommer tappa den. Kände i det här läget att jag var glad att det var L som hade fått hugget. Jag var inte riktigt redo för detta än. Det var ju i V:a det skulle smälla till. När fisken började bli lite mattare kunde L få den närmare Kanadensaren. -Det är en gös, utbrister L, och visst var det en gös. En monstergös! Så höll de på i c:a 10 minuter. In till båten och sen iväg. När gösen väl var redo var det inga problem att landa den. 4,7 kg. En smakstart på paddlingen. Här var fisket redan i hamn. Det enda som kändes surt var att lyfta ur kanadensaren ur storgösvattnet för att bege sig till V:a. Efter att ha krånglat oss igenom ett par älvar med dammar var vi framme vid V:a och fick en trevlig medvind till tältön. Jag tappade ett par på vägen, varav en var ganska stor.
På kvällen gjorde vi en sväng runt sjön vilket resulterade i några gösar för L. Jag hade fortfarande inte fått någon gös. L satt vid en vass och körde Skitter-Pop. Han hade en gädda som hoppade flera gånger efter " Skittern", men det satt aldrig. Däremot fick han några abborrar på densamma. Inför natten riggade jag ett bottenmete med löja. Ställningen var jämn. 5-4 till L.

020728
Bottenmetet gav resultat. En gös på 1.5kg. Nu var jag med i gösprotokollet också. Efter en vända i en vik av sjön som bara gav några botten-napp bestämde vi oss för att sätta oss och pimpla på en lernacke. Här drogs det flera smågös och L drog några abborrar. Tillbaks till tältet och sen in till Mölnbacka för att bli hämtade. Dragrodden gav inget den här dan. Slutresultatet? Jag blev smälld på fingrarna över hela linjen. L vann totalt med 12-10, gösligan med 7-6. Dessutom måste jag väl erkänna att han vann viktmässigt också. Jag drog bara "slipsar". Det var bara morrongösen som var något att hänga i granen.

020729
CC och jag tar en tur med kanadensaren runt viken. Lägger en Conrad på släp men det resulterar inte i något. Vi stannar vid "vasen" och kör lite med "Skitter-Pop". Flera abborrar och någon gädda är uppe och hugger, men de fastnar inte. Det är nog något fel med tekniken ändå.

020730
Uppe tidigt för att prova mete med levande mört. Har lite problem med att få tag på mört. Får bara tag i en, plus en liten abborre som jag också tar med. Tänker att jag säkert får mer när jag driver. Sätter på mörten och får en grann abborre. Sätter sedan på den lilla abborren och den blir snabbt tagen av en gädda. In i vassen igen och försöka få mer mört. Den här gången går det bättre. Får omgående 10 mörtar. Blåsten friskade i så jag drev ganska snabbt över sjön till vassen på andra sidan. Inget met-resultat på vägen över. Vid vassen prövar jag att "Skittra" lite. Äntligen börjar det lossna. Får både abborrar och gädda på "Skittern". Den första gäddan på "Skitter-Pop". Det är faktiskt ganska häftigt med skitter. En gädda på kanske 1.5kg hoppar 1 meter upp i luften och 2 meter framåt. Jag får till slut 2 gäddor på Skittern. Dags att åka hem. Värmen kryper över 25 grader.

020731
Uppe med solen idag igen. Får snabbt tag på mina mört för agnmete. Målet för dagen är att få gös på de lite djupare partierna i sjön genom att driva med ett agnflöte, plus att pimpla samtidigt. Vinden ligger på från nordväst, så jag sticker direkt över till andra sidan sjön för att sedan driva över till motsatta sidan. Efter kanske 10 minuters drift försvinner flötet. Det känns som det är en ganska stor firre. Min första gissning är en gädda på mellan 3-5 kg. Dessa är ganska ovanliga. På grund av det stora beståndet av gädda blir de inte mer än 1-2 kg oftast. Jag får mig en rejäl kamp med denna. Att det skall vara en gös har jag inte en tanke på. Den gör för mycket rusningar. När jag först får se fisken tror jag först att det är en gös dock. När fisken är redo för att hivas in i båten ser jag att det är en mycket stor abborre. Inga nerver behöver frestas på, för jag får in den direkt i båten. En första vägning på min Rapala-våg visar på 1.5 kg. Jag driver över sjön utan resultat. Jag lägger mig i vassen och får några "Skitter-gäddor" idag också. Jag bryter tidigt så inte rekordabborren skall skrumpna ihop innan kontrollvägning. Hemma väger jag in abborren på krönt våg. Den visar sig vara prick 1500 gram och är 48 cm lång. Jag skickade in fångsten för att tävla i NWT:s tävling "På Hugget". Tävlingen som jag vann för 5 år sedan med en abborre på 1850 gram. Vi får se hur det går den här gången.

Tillbaks till 2002