Tillbaks till 2002

020613
Första rapporten på sidan. Sidan i sig ser ut som ett plagiat på Einars sida. Men jag ser det mer som en hyllning till denna. Hoppas Einar gör det också.
Detta var första dan på Gösturnén 2002. Vi började i Visten. Lite konstigt val för en gösresa eftersom det inte har funnits en gös där sedan inlandsisen ungefär. I vilket fall så gav vår kvällstur ett par gäddor. Den största på 3.5 kg. Blodvite i vanlig ordning när jag är ute. En gädda släppte precis vid båtkanten med spänd lina varvid wobblern satt som "Hanibal the Canibal":s mask i ansiktet. Tanken var att få möta på någon av laxarna som sägs finnas i sjön, men därav blev intet. Visten blev känd som "myggsjön" istället.

020614
Morronfisket i Visten var lite orättvist mot sjön. Vi hade satt kurs mot norra delen av sjön, för där hade vi hört att de stora madamerna strök omkring. Men vi fiskade nog bara effektivt en knapp timme. Dels på grund av en krånglande mage som ville in till land hela tiden och dessutom fick vi ett erbjudande om serverat kaffe med dopp vid isättningsplatsen, som vi inte kunde motstå.
Kursen sattes istället mot V:a Örten. Efter lite Bullens pilsnerkorv rensade UB sjön på smågäddor från vår ö. Sen började körandet runt sjön. Det resulterade i 4-5 smågösar. Det var ganska många fler än vi som var ute, men det såg ut att gå lika trögt för alla. Det var ett par dock som låg still och kastade ute på ett grund som verkade få lite mer. Kan ha varit abborre dock.

020615
En varm morgon med "stilla bleken" gav oss ett par gösar till i V:a Örten. Den största (och enda gösen vi tog med) var på runt kilot. Några gäddor hann det också bli innan vi satte kursen mot Gapern.
Vi lyckades göra ett taktiskt byte med vår Örtengös tillsammans med en gädda. Vi bytte dessa mot nylagad kålpudding på vägen! Satt ganska bra efter all korv vi dragit i oss tidigare.
När vi närmade oss Gapern började molnen torna upp sig på himlen. Resten av kvällen var regn blandat med uppehåll. Trots detta var det ett 5-tal båtar som liksom oss trotsade vädret. Resultatet för Gapern blev en gös som var för liten. Gapern blev än en gång en besvikelse för mig personligen. Trots att det är en av värmlands bästa gössjöar uteblir resultaten. Månne har jag inte rätt Gapern-teknik? Vädret plus att leken kanske håller på gör väl sitt till också.
Totalt sett var Gösturnén en trevlig tur, men lite för dåligt fiske för att få högsta betyg.

020618
Var egentligen ute för att köpa lina, men eftersom spöt ändå var med så...... Åkte till skutberget för att testa klipporna där. Tanken var att försöka få några abborrar på spinnare. Tyvärr fanns det en del badgäster trots att det låg åska i luften. (Vad gjorde då jag där?). Det blev naturligtvis dött lopp. Inte ens ett bortkastat drag. men grannt var det. Nästan vindstilla och varmt. Blundade man med vänster öga, så att skoghallsverken försvann och bara Korsöarna framträdde i ångorna blev det ännu bättre.
Prövade även en sväng ute på Örsholmen, men där var det så mycket näckrosor att det inte gick att få i något drag. Det satt en del gösfiskare på Piren. Han kanske har kommit nu?

020620
Tänkte ta en Trollingrepa på Vänern. Prognosmakarna hade lovat 1-5 m/s, så det kunde ju passa bra. Var ute klockan halv fyra på morgonen. När jag kom utomskärs var det inget snack om att det var bara att lägga ner trollingen. Blåsten och dyningarna var för starka. Det fick istället bli en renodlad pimpeltur. Trevligt det också i och för sig. Men det gick trögt. Fick totalt 12st abborrar. Men de fanns där. Det skvallrade både tärnorna och ekolodet om.
Blåsten ökade allteftersom, tills hela säterholmsfjärden var vitt skum. Då satt jag inblåst bakom en ö. Fick ingen fisk men hade underhållning ändå av ett äldre par med segelbåt som försökte lägga till. Varje gång de försökte tog kölen i. Till slut tyckte skepparn att frun skulle hoppa de sista 2.5 metrarna. Turligt nog så avböjde hon detta. Men segla kunde de. De drog iväg med seglet liggandes parallellt med vattenytan så att skummet yrde. Själv fick jag mesa mig hemåt innanför jäverön. När jag satt där och åkte berg- och dalbana i dyningarna kom jag att tänka på den gamla reklamen för sjörapporten, när en gubbe skriker till en annan gubbe och man hör att det är full storm: "VI SKULLE LYSSNAT PÅ SJÖRAPPORTEN!".
Inte fan hjälper det kan jag ju säga då.

020623
För fem år sedan (c:a) började jag fiska på allvar i Ö:a Örten. Direkt fick jag en gös. För liten, men ändock en gös. Kalas tyckte jag. Nu har det gått fem år utan en enda gös. Jag har hävdat att sjön är död på gös. Jag har vetat att man tagit stor gös här, men trots detta har ju inte jag fått något. Sjön är död! Men lik förbaskat har jag harvat runt sjön ändå. Kanske i hopp om att få stor abborre. Samma sak den här gången. Körde runt sjön med de vanliga gäddhuggen och även någon abborre. Ända tills det började skymma upprepades detta. Då fick jag vad jag trodde var en gädda så jag vevade in ganska nonchalant. Till min förvåning såg jag att det var en gös som hängde bak wobblern. Oturligt nog tappade jag denna precis vid båten. Men detta var början på en riktig gösorgie. Hade många hugg och tappade gösar. Det slutade med tre bordade gösar varav den största på dryga 2 kilo. Till slut drev regnet mig hem, men det var en mycket nöjd feskarböxa som klev hemåt i juninatten.

020624
Fick blodad tand efter succén under gårdagen. Detta skulle naturligtvis upprepas. Men icke. Hade jag inte fått någon gös denna kvällen hade jag nog börjat gråta ute på sjön. Som tur var fick jag en liten gösbebis så jag slapp fylla på sjön med mina tårar. Fick även en av vardera sorten abborre och gädda. Liten slipsgädda, men en fin abborre på dryga halvkilot. Men det var skillnad på Gösjag mot gårdagen. Stor skillnad.

020627
Påbörjade resan upp till Boktjärn i Härjedalen. C:a 40 mil plus en gåsmarsch på c:a 3 km skulle avverkas innan vi kunde få spöna i vattnet. Vi körde ikapp med en regnfront och hoppades hinna upp och få upp tältet innan regnet kom. När vi hade fått upp tältet och satt och riggade spöna kom regnet. Detta var bra för det "toknappade" under tiden regnet höll på. Senare lugnade det ner sig. D var värre än mig den här kvällen och drog fler öringar än mig. Några var ganska skapliga också.

020628
Andra dagen i Boktjärn. På dagen är det inte någon idé att fiska i tjärnet, utan man fiskar i det intilliggande "bokhöla". Här hände något historiskt. Jag fick min första fisk på flugspö! Inte så fascinerande som jag hade väntat mig att drilla fisk med flugspö, men ganska kul att se när de hugger. I "Bokhöla" höll jag nog jämna steg med D. Senare under kvällen fortsatte fisket i tjärnet där vi satt på varsin udde. Fick några på fluga här också. En skur som dränkte allt som fanns satte lite fart på fisket, men ändå trögt.

020629
Inget "Bokhöla" den här dagen. Vi sov för länge så det var ingen idé att gå ner. Fiskade istället eftermiddagen i tjärnet. Uruselt! Inte en fisk. D påstod att han hade ett napp som måste ha gjorts av tjärnets största fisk. Fick inte se något bevis på detta dock. En regnskur drog igång nappandet lite grann till slut ändå.
Totalt i Boktjärn så drog jag nog lika många på flugspö som med mask. D utklassade mig totalt. Både i storlek och i antal. Han hade ju varit där förr. Nästa gång då djä...!

Tillbaks till 2002