Tillbaks till 2002

021127
Idag bar det av till Vättern för att pröva landfisket där. Missbedömde avståndet och tiden det tog att åka till Karlsborg-Granvik, vilket var mitt mål. Hade tänkt att slänga i mina prylar i vattnet precis i soluppgången. Nu blev det inte så. Var väl på plats och började fiska strax före 10.00. Vid 11.00 började laxarna vaka. Kul att få se jagandet som man har läst om på riktigt. Men vaken var för långt ut för mig. 2-3 gånger min kastlängd. Kanske berodde det på att det var lätt frånlandsvind? Jag började nästan misströsta, och slängde längre och längre blickar ut mot trollingekipagen som sakta gled förbi utanför klipporna. Modet höjdes inte av att jag hade för mycket lina på rullen, vilket resulterade i ett par stadiga trassel.
Vid 1-tiden kom vaken igång rejält igen, men ännu för långt ut. När jag hade vevat in min tubfluga nästan in till land plaskar det till bakom mitt flöte. Det tog mig några bråkdelar att haja att det var en lax som hade tagit min fluga. Men rusningen som följde var inte att ta fel på. Rätt ut med halva rullen lina i bagaget. Den kändes stor. Trots detta kunde jag hålla nerverna i skick och låta den göra jobbet och trötta ut sig själv. När jag först får syn på den ser den inte så stor ut ändå. Men det berodde nog på att den var en bit bort. Man ser hur långt som helst i Vätterns kristallklara vatten. Väl inne vid klipporna såg jag att det var en präktig lax. Nu kom nästa del i drillningen. Att försöka styra den till ett av de få ställen som fanns där man kunde komma ner med håven. Men den var ganska spak nu. Jag hade nog hållit på med den 15-20 minuter på det öppna vattnet. Inget strul med håven idag. I på första försöket. När håven böjde sig när jag halade in den förstod jag att det var en ganska präktig pjäs... Ingen kontrollmätning behövdes. Min våg visade drygt 9,5kg! Efter detta var jag oförmögen att fiska på ett bra tag. Trots att det vakade duktigt fortfarande. Men mina adrenalinstinna ben var för ostadiga för de hala klipporna. Till slut blev det en timmes fiske till ändock, men ingen mer känning.
På hemväg åkte jag ner till Klanghamn och lånade vågen av yrkesfiskarna. Var nyfiken på vad den vägde exakt. 9,8kg stannade vågen på! 88cm lång och 60cm i omkrets. Det här kan vara mitt livs fisk. Jag tror det kommer att bli ganska svårslaget i alla fall. Och det var ett roligt sätt att ta den på också, med det klara vattnet som gör att man kan se fisken nästan hela tiden, även om kanske inte tubfluga är min "grej". Ska försöka få ut någon bild på "dasslocket" under "bilder", men har bara en "analog" kamera, så det kan ta lite tid.
Vind: svag NV. Molnigt/disigt

021122
Nu ligger båten invaggad i sitt lilla tält och motorn är avplockad och står i värme, så nu blir det nog inte någon mer trolling-repa den här säsongen. Man ska aldrig säga aldrig i.o.f.s. Blir det århundradets värmebölja, ingen blåst och rapporter om bra fiske så är båten i trim på en halv dag.
Men det kan vara läge för att sammanfatta båtsäsongen 2002 nu. Jag måste vara väldigt nöjd med denna. Innan maj hade jag aldrig fått en trollad lax/öring. Nu har jag kommit upp i c:a 10-15 godkända. Lax i topp med 7,5kg, öring 5,8kg. Dessutom har jag nog fått minst lika många icke godkända. Mestadels nu på slutet. Tillfredställande är att de funderingar jag hade förra vintern på spöhållar-rigg och upplägg med spön fungerade till fullo. I år tog jag också min största gädda hittills. 9kg. Det tog mig 10 år att förbättra mitt förra rekord som låg på 8kg. Hoppas inte det tar 10 år till innan jag får min efterlängtade "10-klubbare". Gösfisket har varit hyggligt. Toppat med 3,5kg. Under värmeböljan i mitten av augusti tog jag ganska många på pimpel i Vänern. Annars var L:s gös på 4,7kg årets höjdare på den fronten. Abborrfisket Har varit OK. Har fått vara med om några riktiga jag med mycket abborre som resultat. Toppar med 1,5kg, tagen i Ö:a Örten. En ny dimension har också kommit fram i fisket i och med att jag har börjat experimentera lite med Jerk-Bait fiske. Framförallt med Rapalas "Skitter-Pop".
Nu är det istället dags att packa pimpelsäcken och ge sig ut på isarna. En tur till Vättern för landfiske är också planerad. Detta får bli en "trial and error tur", då jag inte har någon som helst erfarenhet av detta. Om 4 månader ligger båten i sjön igen.

021117
Dag2 av Grumsträffen. Betydligt mer blåst idag, nära smärtgränsen för Gittan II. Idag började jag längre ut. Såg till att ha grejerna i innan jag gick över gårdagens "heta område". Det hade även Vidars gjort (De låg också här igår). Men idag fick inte jag något här. Gick istället längre ut mot Vårtan. Någostans mellan fastlandet och Vårtan börjar höger paravanspö spinna iväg lite försiktigt. När jag börjar veva in sticker ett annat spö. Dubbelhugg! Jag låter det första spöt vara, då det inte verkar vara så stort. Jag får in en för liten öring på det andra spöt. När jag krokar av denna börjar ena djupspöt sticka också. Närapå trippelhugg alltså! Och denna är större. Jag får in den till båten, men klantar mig med håven så den sticker. Gissningsvis mellan 5-6 kg. Attans! När jag tar in det första spöt har denna tackat för sig. Bra drag i alla fall. Jag vill naturligtvis tillbaks till det området men får kryssa mig fram i blåsten (motvind). När jag är tillbaks hugger det igen, men bara smått. Till slut har jag hamnat långt söderut och skall bara fiska en halvtimme till. Då sticker ett djupspö med en Yo-Zuri löjlik iväg. Den här är det fart på. Den dansar i vattenytan bakom båten och kämpar som bara den. Till slut så får jag in den i båten i alla fall. En lax på 4,7kg. Lite plåster på såren för den tidigare tappade. Det blev den enda som jag vägde in idag. Jag tappade räkningen på hur många små jag fick, men det var 4-6 stycken. Den minsta (<30cm), hade fettfenan i behåll. Kul att återväxten funkar "på riktigt" också.
Idag fångades inte lika mycket fisk i tävlingen som igår. Men lax på över 8kg och öring över 7kg i alla fall. Men bara en gädda idag. Detta innebar att jag behöll fjärde platsen totalt och fick pris i gäddklassen. Det var fortfarande bara 50 gram som skiljde till att få anmälningsavgiften tillbaka för en 3:e plats. Men jag är otroligt nöjd med träffen ändå. Jag vägde in över 19kg fisk Största gädda 5950g, lax 4700g och öring 5000g.
VattenTemp: 5 Vind N-NV. Molnigt.

021116
Dag1 av Grumsträffen. 20 båtar kom till start, vilket tydligen var ett rekord. Jämnt lagom och trevligt. Förväntningarna var lika med noll. Det skulle bara bli kul att få vara med på en trollingtävling. Skulle jag väga in fisk skulle det bli en riktig bonus.
Starten gick 08.00 från Gruvön. Jag hade funderat ut en preliminär rutt för dagen, med start vid Bärögrunden. Men en bit ut i farleden vek jag av från drevet då jag såg mycket småfisk i ytan. Tyvärr gav det ingen utdelning. Det skulle ta ända fram till 12.30 innan jag hittade en "hot-spot". Då hade dimman redan varit med ett par timmar. Det var en envis dimma som låg kvar hela dagen. Släppte lite grand ibland men gav sig aldrig riktigt. Jag får i alla fall en för liten öring, så hoppet fanns kvar. Strax efteråt får jag också en för liten lax, plus att jag ser lax i ytan. Jag blir kvar i samma område resten av dagen. När jag hade en timme kvar hade jag bara en godkänd lax (vägdes in som öring, men det spelar ingen roll. Den vägde bara 3,4kg) i båten. Då får jag något på som känns tvärstumt. I en kvart får jag bara hålla linan, utan att kunna hämta hem en meter. Efter en kamp som tar säkert en halvtimme-trekvart får jag in en gädda. Den satt i gällocket, därav det hårda motståndet. Den vägdes in till 5950gr. Med bara en halvtimme kvar att fiska på, kör jag med återstående spön bara. Direkt när jag har kommit upp i fart hugger en öring på. Den är inga problem att få i båten. Den vägdes in till prick 5kg. Men det var en långsmal rackare. Hela 86cm! Totalt alltså 3 fiskar med i land och 3 isläppta, plus att jag hade flera hugg till. Kanonbra med andra ord! Jag lägger inte ut någon rutt från dagen, med tanke på rådande tävling.
Det vägdes in 24 laxar (topp 9.6kg!), 19 öringar och 18 gäddor. Måste vara extremt bra för en trollingdag med 20 båtar(?). Min gädda räckte till en 4:e plats efter dag 1. Slagen med 50 gram från 3:e platsen! Väderprognoserna ser oroväckande ut inför morgondagen. Vindar över 10 m/s. Då blir det ingen tävling med Gittan II i alla fall.
VattenTemp: 4-5 Vind NO-O. Dimma!

021104
La i båten i Lillängshamnen idag. Båten ligger på land och gottar sig i ett varmgarage! Ville pröva området där jag hade "megafiske" sist (021030), så jag åkte nästan ända till Prickgrund innan jag la i grejerna. Redan innan jag var framme vid det riktigt heta området, spinner en rulle iväg lite försiktigt. Jag känner att det inte är någon stor fisk. Kanske abborre? Väl i närheten av båten ser jag att det är en liten lax. Innan jag hinner krångla fram håven sticker den iväg. Lika bra det. Den var inte större än min handske. Inne i det heta området har jag ett riktigt hugg. Anar dock att det är en gädda. Det blir bekräftat när den kommer nära båten. Har väldiga problem med att få in den till båten. Kanske för att det går ganska stora dyningar och att linan har snott sig runt huvudet på den. Men till slut så. 5,8kg. När jag plockar in ena djupspöt, hänger an abborre på också. Har ett påslag till här innan jag åker tillbaks mot västra sidan. Men det klev av direkt.
Resten av dagen blir ett kämpande mot blåsten som vrider sig åt alla riktningar plus att det kommer dyningar som går i annan riktning. Riktigt skumpigt. Tyvärr ingen mer fisk. En riktigt medioker insats av Team Sliver. Kallt...
VattenTemp: 6 Vind: Växlande NO till SV. Mulet.

Tillbaks till 2002