Tillbaks till 2012

120531
Eftersom det stundar start av pimpelserien i klubben tänkte vi boosta upp intresset för abborrfisket genom att köra en temakväll med klubben. Tanken var att träffas och sen åka ut på ett abborrgrund gemensamt för att sen återvända och diskutera vad vi upplevt över några grillade korvar. Vi fördelade oss i 3 båtar och åkte ut till Gösskär. Vi hittade en del fisk och vädret var riktigt skönt. Så skönt så vi skippade grillen utan körde på tills det blev mörkt med abborrfisket. Det verkar varit en givande tur för alla inblandade. Så enkelt och så trevligt!
VattenTemp: c:a 13. Vind: SO. Lufttryck: 1008hPA (Sjunkande). Sol/mulet.

120526
Spring tour D3. Plottern ville inte starta idag heller, utan det blev till att bara sätta kurs hemåt. Tänkte köra mellan Timmeröarna och Härö, men bestämmer mig för att jag ska gå söder om Härö när jag kommit en bit på vägen. När jag är mellan Härö och Söököjan blippar det till helt plötsligt och ekolodet visar "positionen låst". ??? Nu har den helt plötsligt hittat satelliter. Men ekolodet har fortfarande inte hittat rätt. Och farten pendlar för mycket, så det är långt ifrån bra. Är rätt less på allt strul så jag tar upp och åker hem istället. En gädda hugger när hissar ena riggen, vilket blir enda påhälsningen för dagen.

Trevligt med vårturné igen och även att det fattades några hekto på laxen var det ju en fin fisk. Och trevlig bonus var det med gösen. Men de materiella haverierna blev lite för mycket. Listan över kraschade grejer blir:
Radio
Grill
Telefon
Plotter/Ekolod
Byxa - hål i röven.

120525
Spring tour D2. Det var idag det skulle ske. Gårdagen var bara uppvärmning. Det brukar ju alltid komma upp en eller ett par fina laxar vid Lakholmen på våren. Men i år är det ingen bamse tagen, vad jag vet? Så den skulle bli min var det tänkt. Åkte och gnagde fören mot Lakholmens fyr, så fyren tappade färgen. Får någon gädda och bränner också någon trolig gädda. Men till slut kom hugget jag åkt dit för. Fin tyngd i spöt, men den släpper. Satan! Kvarlämnat blev en sönderslafsad slom. Men i övrigt såg tacklet helt ut. Så det var nog ingen gädda. Lovande. Men sen blir det inget mer där. Tänker då dra mig ner mot Kils udde. Nu börjar värmen bli närapå olidlig också. Andra trollare med öppna båtar börjar ge upp. Kommer i höjd med Furuholmarna och mitt i lunchen hugger det så salladen flyger över högt och lågt. En fin fisk som bara vill rusa bakåt. Börjar bli lite orolig för att linan ska ta slut. Men snart så tröttnar den, och jag kan börja jobba hem den. En fisk i andra änden som vill gå djupt. Riktigt djupt, Verkar bra. Efter en stund kan jag ana att det sitter en lax på. Och visst är det så. Den är ganska spak efter den första tokrusningen. Men håvningen visar sig bli svår ändå. När det blåser (som det alltid gör annars) brukar man kunna ta hjälp av vinden att bromsa det där sista för att få en fin håvning. Men nu var det total bleke, så det var lite svårt att få in fisken i håven. Men jag förivrar mig inte (konstigt nog) utan fisken kommer in i båten. En tjock och grov OCH klippt lax . Mätning först. 82cm. Nja, men den hade rätt dimensioner för att kunna spräcka 8-kilos gränsen ändå. Allt var förberett för en snabb hantering för att kunna sätta tillbaka den. Vägning visade 7,46 kg. Snabbt foto och sen i vattnet igen. Den såg inte direkt pigg ut, men den flämtade i alla fall. Gjorde en cirkel för att kunna komma tillbaka och avliva den ifall det skulle behövas. Men till slut vispade den till och försvann. Och jag såg den inte mer, så det kan ha gått vägen. Hoppas det. Den hade tagit en slom i ytan. Satt och tänkte på vad mycket jag var ifrån målvikten 8 kg. Avrundat blev det ett halvkilo. Ett stadigt glas mjölk? Ett normalt paket köttfärs? Attans vad nära. Men då insåg jag också att jag hade glömt att räkna bort vågsäcken. Vägde denna separat och den vägde 0,12 kg. Så den "officiella" vikten blev alltså 7,34 kg. Kändes mycket bättre. Avrundat 7,5 kg är nära, men avrundat 7,3 kg är inte alls nära. Kommer väl tyvärr ta 6 år till innnan nästa chans på 8-kilosen kommer.
I samma område får jag ett försiktigt hugg och är säker på att det är en för liten blank. Men tyngden på fisken var större än vad hugget hade skvallrat om. Och denna går också djupt. In till båten kommer... En gös! Ja det är klart. Vattentempen började knapra upp mot 21-22 grader då. Samma procedur med denna fisk. Och denna sam snabbt och lätt iväg. 3,52 kg vägde denna och den högg en X-rap i ytan. Trots att det verkar vara ett bra ställe orkar jag inte ligga kvar och få solen på mig utan måste gå mot solen för att få lite skugga. Är ner mot Kils udde, men det verkar inte finnas huggvillig fisk där utan går tillbaka upp mot Furholmarna. Jag har haft en del störningar på ekolodet dom sista turenrna. men idag hade det fungerat klanderfritt. Ända tills det ger upp helt plötsligt strax innan det var dags att ta upp. Och plottern ger sig också - tar inte in några satelliter. Så där står jag - blind som en höna. Får förlita mig på kompass och papperskort istället. Kul i och för sig, men det blir svårt att veta var man är om man får fisk. Svårt att hitta tillbaka igen. Det kom faktist ett hugg till när jag höll på att ta upp. Ett fint hugg igen och bra tyngd i spöt. Men jag tappar den inte långt från båten och jag ser en laxfena vispa till lite retsamt. Inser att jag måste ha varit i ungefär samma område som jag fick fisk tidigare under dagen. Övernattar på Furuholmarna. Åskan mullrar in över land, men kommer inte ut på sjön.

120524
Spring tour D1. Satte vid Hovahall och körde mot Sjöhällan. Så var planen lagd, så det rörde mig inte i ryggen när guiderna tjoade på radion om laxar på löpande band från längre ut i sjön. Min plan var istället att köra längre inåt. Radion hade fått sig ett litet missljud, troligtvis på grund avv 10.000m vattenpelare den 10 maj. Tänkte göra en fältmässig reparation av den, men det slutade med att jag skruvade bort ljudet helt istället. Fick väl en lite lagom gädda och sen hade jag en stor på uppe på Sjöhällan. Men denna bet bort slomtacklet. Övernattade på Alvön. Jag var inte ensam där utan en segelbåt hade också ön som natthamn. Helt osannolikt med mygg var det också. Stora och ilskna. Fick äta tätt intill grillen med huva uppfälld och solglasögon. Men jag hade lyckats plugga igen båten, så det blev en lugn natt trots allt. Grillen ja. Den hade tydligen rostat sönder efter förra årets säsong. Men den gick att använda hjälpligt trots allt.

120513
På´t igen. Gick upp lite tidigare idag eftersom jag hade hört att det skulle börja blåsa rejält efter lunch. Och det var inget dåligt beslut. Satan i gatan vad grannt det var att köra i en stilla, lite kylslagen skärgård till fonden av en uppåtgående sol. Fällde en tår och fick lite kramp i hjärtat. Började vid Hovahall och tänkte jobba mig österut. När jag höll på att lägga ut neg ena pulkan till och yttersta spöt löste ut. Ingen hemma, men lovande start. Och det fortsatte på samma sätt resten av dagen. Många ryck-å-släpp och en del som jag åtminstone fick känna motståndet på innan dom lossnade. Bara 3 fiskar i båten. En liten lax, som kom i ett område c:a 2Nm väster om Olyckan, där jag även hade ett kraftigt påslag, men som tyvärr släppte direkt.Hade varit intressant att veta vad det var...En gädda och dagens bästa upplevelse var kanske en vildlax på 77cm som högg så det fräste över en Tomic 737, 6m på riggen. Tappade också en gädda precis innan landning. Den trodde jag kunde vara en öring, så det var bra att den visade sig innan den släppte. Riktigt najs tur med mycket aktivitet. Flest hugg på X-rap och Maja Gräddnos, men även hugg på Tomic 185 och slomtackel.
VattenTemp: c:a 6,5-8,4. Vind: NO-S, c:a 1-10 m/s. Lufttryck: 1020hPA (stabilt till en början, sedan sjunkande). Sol.

120510 Hönan
Det var utlovat Ragnarök idag. Men är det 10:e maj så är det. Bara att bita ihop. Till en början var det lugnt och stilla ändå. Och hugg blev det ganska omgående. En hyfsad fisk i andra änden och... Linbrott! Uppenbarligen har jag missat en lina som har blivit så dålig så den inte skulle duga som packmaterial ens. Oförlåtligt, och slomtackel och blyparavan och hela skiten åt h**vete. Tänkte köra med bara 9 spön efter detta, men hittade något hundratal meter lina i båten som jag spolade på, alltmedan jag höll på att göra 360:s. Sen kom Ragnarök smygande. Först med lite smådroppar och sen full dusch och uppepå detta full fläkt. När jag kunde vrida ur en deciliter vatten ur handskarna var 5:e minut började till och med jag misströsta. Inte nappade det något heller. Men till slut klev en fisk på. Gädda naturligtvis. När den stack med nästa slomtackel 1 decimter från mitt väntande grepp fick det vara nog. Jag packade ihop och åkte hem. En av dom sämsta 10:e maj på Hönan. Men jag lär kajka runt där nästa år igen.
VattenTemp: c:a 5,5-7,2. Vind: NO-SO, c:a 1-10 m/s. Lufttryck: 1009hPA (stöddigt sjunkande). Spöregn.

Tillbaks till 2012