Tillbaks till 2013

130524
Spring tour D1. Ingen av mina chefer tyckte det var en bra idé med vårturné. Däremot stöttade min fru projektet till 100%. En eloge till henne! La i vid Härögrunden med tanken att jobba mig österut. Besökte Härö Nygrund, Hovahall och Sjöhällan - bara gäddor i 3kg klassen. Det var först när jag gick längre ut i sjön - lite djupare, som jag får ett stöddigt rigghugg på 15m där en blå Tomic gick fram. Bra tryck i denna. Ser en lax som hoppar och lever ett fasligt liv bakom båten. Ett par gånger tror jag att jag har tappat den då den rusade i motsatt håll från linan. Riktigt kul! Men den kommer in till båten lite för fort, så det är många rusningar på kort lina inne vid båten också. Men jag lyckas håva den utan några tragedier. Snabb mätning och vägning visar på 71cm och 4,14kg. Mer blir det inte.idag. Hann skrapa ihop 4 gäddor. Väluppfostrade allihop, men ingen vikt att notera. Övernattar på Furuholmarna.
VattenTemp: c:a 10,7- 14,0. Vind: Inte mycket. Lufttryck: 1013hPA (stabilt). Sol.

130524
Blev en kvällstur. Kvällarna är ju mysigt långa nu. Körde ut mot "Amöbagrund". Fick en gädda nästan direkt, som jag fick in i båten. Skulle visa sig att många gäddor var på besök, men få kom hela vägen in idag. En som jag inte fick in en meter på gnagde till slut av en Bomber. Det var en PLO som var lite udda moddad, i alla fall udda bland mina Bombers. Hade lite ångest över detta, eftersom den gått hyfsat på sistone. Försökte ragga ihop en annan PLO på samma sätt - en tung, lång länk från första kroköglan, med en hyfsat stor krok. Och tänk, det funkade fint. Den hade inte varit i vattnet länge innan en vildlax nöp den, så det kändes bra.
Hittade ett rejält strömstråk mitt ute i ingenstans. Ett sånt där som det guppar skräp i mtten på. Det skiljde nästan en grad i vattentemp beroende på vilken sida man körde. Och här hade jag många påhälsningar. Många ryck och släpp eller tappade under drillning. De flesta var troligen gäddor, men jag fick även 2 laxar mellan c:a 50-60cm. Trevlig tur i kanonväder - om än lite kyligt. Riggarna blev orörda idag. Några nafs, men ingen i båten på slomma. De små laxarna högg på Husky Jerk och X-Rap, rätt uppe i ytan.
VattenTemp: c:a 6,1- 8,0. Vind: SV-V c:a 1-4 m/s. Lufttryck: 1013hPA (stabilt). Sol/mulet/regnstänk.

130518
Vi körde andra KM:et direkt efter det första. Anledningen är naturligtvis att våren var så sen. Fick precis som förra tävlingen hugg på utlägg. Det var en lax på 61cm som hade tagit en Husky Jerk. Det är 62cm i minimått, så den var inte till någon nytta. Får ganska snabbt inpå detta en liten öring också - Tomic 185 i ytan. Just då kändes det som att det kunde bli en kul dag. Men sen blev det inget mer hugg på hela dan. Så för min del är KM över redan innan halva serien är avklarad. Jag är inte med för att stå överst på pallen, men lite "tätkänning" hade väl sporrat lite i fortsättningen.
Fick uppleva en av de mest otrevliga grejer jag varit med om idag också. Det börjar knäppa i mina rullar, precis som om knarren gick. Detta intesifieras och jag inser ganska snabbt att det är urladdningar. Kombinationen kolfiberspön, rostfria spöhållare med aluminiumrullar och en massa foamhandtag verkade ha blivit en kondensator som laddas upp och laddas ur. Stänger av all elektronik. Får syn på en grå vägg som plötsligt uppstått mitt ute på sjön, men som tur är slutar urladdningarna. Istället kommer en kort men rejäl regnskur. Efter att den har passerat startar urladdningarna igen och intensifieras i några minuter innan det äntligen slutar. Jävligt otrevlig situation, då man inte vet vad man ska göra. Första känslan är att riva allt och åka in till land. Men samtidigt kanske man påverkar urladdningarna genom att ta i spöna.
Pratade med andra som hade haft sama upplevelser. En del elektronik blev förstörd för något team. Samtidigt pratade jag med några som måste ha varit mitt i stormens öga, utan att ha märkt av någonting.
Kändes inget kul att fortsätta efter det, men jag hängde i ändå. Men när det börjar åska rejält åkte grejerna in på rekordtid.
VattenTemp: c:a 4,0 - 9,4. Vind: O-NO, c:a 0-10 m/s. Lufttryck: 1014hPA (stabilt). Sol.

130511
Dags för första trolling KM:et för KHBFK. Lade alla ägg i en annan korg än igår. Den korgen borta vid Vårtan. Tydligen fel korg, för jag fick bara en gädda idag. Den kom dessutom på utlägg, så det blev en ganska händelselös dag. Med 4 grader kallare vatten än på östsidan Hammarö kändes det här inte alls lika "hett". Men jag fick i alla fall se 2 nät och en lastbåt. Man får vara glad för det lilla. I övrigt hade andra team fiskat bra med flera laxar och öringar i fin storlek.
VattenTemp: c:a 3,4-4,9. Vind: SV-S, c:a 3-8 m/s. Lufttryck: 1009hPA (stabilt). Mulet-Sol.

130510
Jag har inte mycket kvar i tilltro till varken beten, platser eller nåt annat som har med fisket att göra. Däremot så tror jag på gammalt skrock fortfarande. Och när inte gammalt skrock räcker till så skapar jag mitt eget. Ett av dessa är att all världens lax samlas på hönan den tionde maj varje år för att likt påskkärringarna i Tyskland ha en orgie utan dess like.
La i vid Prickgrund med kosan ställd mot hönan. Hade inte ens fått fram första kaffekoppen innan fisk hade hälsat på i båten. Det var en öring som hade tuggat slom. Blev genast lite snål på slommen och lappade ihop den det huggit på och ut med den igen.
Det var en del båtar ute idag. Vissa fick erfara varför det finns ett talessätt som heter; "störst går först".
Hönan levererade som vanligt och under dagen trillade huggen in med jämna mellanrum. 2 öringar och 3 laxar blev det. Ett par hade längden för att få följa med hem, men jag lät dom fortsätta med orgien istället. Det högg på slom, Bomber PLO och Husky Jerk i ytan. På riggen höggs det på Tomic på 7 & 9m.
När jag höll på att ta upp och hade 2 spö kvar, högg det på det ena. Jag tyckte mig ana att det var en lite bättre fisk, så jag slog till och vevade in det sista spöt och pulkorna och la ur växeln. Allt för att få fridrilla en fin lax. Men när jag börjar drilla kändes den inte så stor längre. Och det kändes som gädda också... Och gädda var det. Säkert inte 3 kilo ens. Inte var det direkt fascinerande att fridrilla denna heller. Men lite komsikt blev det ju i slutändan.
Skrock eller ej. Men faktum är att det finns en punkt som det ALLTID hugger på den 10:e maj på hönan. Idag var det en öring som högg på den punkten, men i vanliga fall så brukar det var lax. Nästa år är jag där igen - samma tid, samma plats!
VattenTemp: c:a 4,9-7,8. Vind: SV-SO, c:a 1-7 m/s. Lufttryck: 1009hPA (stabilt). Dimma/dis-Sol.

Tillbaks till 2013