Tillbaks till 2018

180518
Åkte båt mestadels idag. Idag var det storm till att börja med, så jag kände igen mig. Kände på mig ganska tidigt att det skulle bli segt. Körde bokstavligen på flera fiskar, men dom försvann fort som en avlöning. Till slut lyckades jag dock få en fisk att hugga på ett av dom lovande ställena. Men det var ytterligare en för kort lax. Hade jag flyt med storleken i början på säsongen har det vänt nu tycker jag. Förutom de riktigt stora då som jag bränner. Ett par linor "V-ade" också, med klassisk betesklippning som följd.
Riktigt less på det här nu, så det blir nog att återuppta bekantskapen med ekorr-Johan istället.
Vattentemp c:a 5-12. Vind: NO-SV. Sol.

180510 Nu var det 10:e maj. Dags att förära Hönan med ett besök igen. Nytt för i år var att yrkesfeskarn spritt ut sina nät ännu mer, så det var svårt att komma åt de platser man ville. När jag satt 3:e spöt så får jag en gädda. Misstänker att det ska bli en gäddbonanza av den värre sorten. Får ett ryck/släpp i första sväng också, så jag befarar det värsta. Men hogginga lugnar ner sig lite. Visserligen trillar det in gädder under hela dagen, men det blir inte överdrivet ändå. Fick behålla alla beten och inga händer sönderhuggna, så det var bra. I slutet på dagen är nästan alla utlösare jag har använda. Fick även 2 laxar. Den ena var jag säker på att det också var en gädda - hade klassiska sopsäckskaraktären. Men det var som sagt en lax. Vildlax av klarälvsstam. Inbillar mig att det är sällan jag får såna. Men jag vet inte. Vad jag vet är att jag sällan sett en lax vara i sämre kondition än denna. Den var rejält lekfärgad. Ena sidan var sönderriven av förmodat gäddhugg. Den hade också samma mängd iglar som gädderna har nu. Den sam vidare efter återsättning iaf, så den kanske kommer igen. Sen fick jag en som var i betydligt bättre kondition, men dock för liten. Laxarna tog Tomic/blå och 185 i ytan. Jädderna högg på allt. Dock så kändes det som att dom också föredrog blå Tomic mer. Dom två första högg över dom 2 blå Tomic jag hade på till att börja med. Den ena rätt i overflata och den andra på riggen på 15m!
Vattentemp c:a 5,0-8,2. Vind: Omkring O. Sol.

180505 Planen var att testa lite soluppvärmda sydkanter. Men jag hade svårt att släppa en av fiskarna jag brände förra gången. Den var av den storleken jag är ute efter. Så jag la rutten så jag skulle kunna börja där och sen ta mig till dom tänkta platserna om det inte skulle ge något. När allt var ilagt kände jag mig lite barnsligt naiv när jag inser att jag tror att det skall hugga stor fisk på samma ställe som förra gången. Men knappt har rosorna på kinderna blossat upp förrrän jag får ett dunderhugg på riggen. Det var på slom i toppskalle på 6m. Innan jag hinner ta spöt har laxen hunnit upp i ytan och börjar mörsa på mot båten. Det är kört tänkte jag. Rätt storlek var det på fisken i alla fall! Men jag får in löslinan och får kontakt med fisken. Det här kanske vaggade in mig i en falsk trygghet skulle det kanske visa sig. Laxen börjar i vilket fall göra tokrusningar när den känner motståndet. Men jag litar lugnt på att 7000 rullen gör sitt jobb. Och det gör den. Knarrar på gött. Och jag känner mig rätt nöjd där och då att jag stönar mig kvar vid att ha 8,6 fot stumma påkar till spön. Jag känner med andra ord att jag sitter med den bättre handen. Men sen ändrar laxen taktik och ger sig istället ut i pulksläpet. Jag får gasa ifrån laxen lite grann så den kommer ur släpet. Den lyckades till och med lösa ut ett spö. Tror först att den har trasslat in sig i det, men det bara löste ut och sen gick fritt. Laxen tryckte då på i en ganska konstant press ut mot sidan, så jag passar på att ta upp spöt som löst ut. Kan utan problem veva in det med en handen och hålla spöt med laxen i den andra. Men när jag ska lyfta in bete och bly i båten ställer jag ifrån mig spöt med fisken på. Den stångade ju på så fint. När jag tar spöt igen är fisken borta.... Jämmer och elände. Märklig känsla. Stod och skakade på grund av att det var en av de större fiskar jag haft på nånsin och samtidigt ledsen och förbannad över att den gick lös. Och sannolikt på grund av ett misstag från mig. Det naturliga verkar vara att ta upp och ge fan i det här för dagen. Kanske för säsongen. Kanske för gott. Men jag kör på ändå och det fortsätter hugga. Får 3 eller 4 fiskar direkt efter dunderhugget. Men det är bara små. Både lax och öring hugger. Men nu är det bara ytbeten som passar. Efter ett tag dör hugginga ut. Vattentempen sjunker och stimmen splittras. Gör större lovar runt området och får en för liten till samt att en gädda som sticker med en toppskalle. Besvikelsen hade svårt att släppa den dagen.
Vattentemp c:a 3,8-5,0. Vind: Omkring S. Sol/mulet/regn.

Tillbaks till 2018