Tillbaks till 2018

181122
Där satt den! 2004 kände jag att fisket var för litet och behövde ytterligare mål och ramar för att bli intressant. Skapade då PVS, Projekt Värmlands Storfisk, där det gällde att ta storfiskar i predatorarterna inom Värmlands gränser. Det blev förvisso intressantare att fiska, men det har också blivit ett ok till viss del. Att få en lax över storfiskgräns har visat sig bli en hårdare nöt att knäcka än vad jag någonsin trodde. Ändå har gränsen för en "storlax" sänkts under resans gång från 9 till 8 kg. Men det beror ju också på att laxfisket har blivit svårare. Det här året har jag dock känt att jag varit närmare än på länge. Brände flera potentiella fiskar i våras som kunde ha varit den laxen jag sökte. Och senast hade jag nog en lax i båten som vägde mer än 8 kg, men den hade ju fettfenan kvar och fick släppas utan att vägas. Men så idag satt den då där till slut. 8,46 kg och 86cm. Som en bonus kom det upp en öring på 88cm också.
Hade bra vibes inför dagens tur. Och det byggde väl på det sanslösa resultatet förra gången. Hittade först inget bete och var rädd för att det hade "blåst bort". Men sen hittade jag det ändå. Måsarna var lite tröga och visade inte vart det kunde finnas jagare. Tog sikte på andra hotspots när en Rapala husky simmandes i ytan löser ut. Ett bra drag i den fisken. Den krånglar och rusar och är ett tag en bra bit framför babords pulka. Släpper ut en del lina så den ska kunna gå utanför utan problem. Men sen börjar problemen. När jag ska hämta hem lina får jag inte in en centimeterr. Snarare tappar jag lina när jag försöker pumpa. När jag lägger ur växeln kan jag få in lite, men då går pulklinorna in mot båten istället. Är inne på att kapa linan. Men istället gör jag som så att jag ställer ifrån mig spöt med hård broms. Dock tappar jag lina då också. Och sen tar jag in alla spön och lägger ur växeln. Då kan jag börja vinna hem lina. Fisken känns helt död (och kanske var den det efter den här långa tiden...) och jag är säker på att det är en gädda. Men det ser inte ut som en gädda som kommer in. Gös? Nä, det var en öring. Tjock som en acetylentub och hela 88cm. Senare vägning visade på 7,56 kg. Att få i allt igen tar sin lilla tid och jag är en bra bit från huggpunkten när allt är redo igen. Ser lite oroliga måsar som jag tar sikte på och pang swisch så drar spöt med MAXRAP på 6m som levererat så bra i höst iväg. Och en totalt galen lax har huggit. Att det är en lax ser jag tidigt då den gör flera vansinneshopp. Den här laxen bjuder på allt. Hopp, rusning mot båten med löslina som följd. Tvärdykningar rätt ner under båten och klassisk stångning. Även denna måste jag lägga ur växeln med för att få den det sista in mot håven. Och sen var det klart. Primalskriket hördes en bit hoppas jag. Fick även några gädder tror jag, men det övriga är lite av ett töcken.
Även om jag nog trodde den skulle vara över 8kg vågade jag inte ta ut det innan jag hade vägt den inne på land. Men till slut var det ju en del marginal till och med.
Vattentemp c:a 9. Vind: V-NV. Mulet.

181117
Ytterligare en ledig dag med lugna vindar. Körs i taket. Förra hösten kom jag ut en (1) gång. Resten av lediga dagar var blåst. Hade väl lite förhoppningar att megalaxarna hade kommit in till höstbuffén på siklöja. Men väl ute kändes det segt. Gädder trillade dock in med jämna mellanrum. Nåt som verkade vara gemensamt idag var att det bara högg på riggarna. Ändå hade jag skalat ner det hela till att bara köra 2 riggspön. Inga riktiga måsdyk hittade jag heller. Till slut, efter att ha jagat ett halvdant måsdyk, la jag båten i medvind och tänkte slöra in i fjärran och äta körv. Efter andra körven är det ett rigghugg som stör ätinga. Samma Maxrap och samma djup (6m) som när D.G och jag var ute för knappt en månad sen. Det känns att det är en stor fisk. Kan vara en gädda som gav allt i en första rusning och sen gick med. Men den här kör som ett godståg i intervaller och följer med om vartannat. Till slut kommer den dock in mot båten. Det är en lax. Stor! Men jag ser också att den har fettfena. Med tanke på detta försöker jag få den så snabbt i båten jag kan. Och det går väl. En liten skinnflik blir kvar på kroken efter releasen, men jag hoppas den fixar det. Den sam iväg piggt i alla fall. Drog förbi måttbandet på väg i plurret och den täckte av mot 88cm! Hinner sätta spöt igen och komma upp i fart innan andra riggspöt på 9m med en grisful Strike Pro löser ut. Den här fisken är sjövild. Vildlaxen gick djupt hela tiden. Denna går djupt och i ytan om vartannat. Det känns som att det kan vara nåt i liknande storlek! Och till slut kommer en lax in mot båten. Denna har inte fena, men är 83cm lång. Vilka fiskar! Och allt inom en kvart eller så. Snurrar runt i området ett tag, men det verkar inte finans mer huggvillig fisk. Känner mig otroligt nöjd och har svårt att ladda om. Så inte långt efter finlaxarna ger jag upp för dagen. Med ett stort leende!
Vattentemp c:a 9,5. Vind: SV-NV. Mulet.

181107
Nytt försök efter storlax. Betet och måsdyken fanns kvar i stort sett på samma ställe som senast. Men likt då gav det inget. Gjorde stora lovar på vatten som borde gett åtminstone ett par praktlaxar. Men det gav enbart ett par jädder idag. Grått, mulet och småsegt.
Vattentemp c:a 9,8. Vind: NO-O. Mulet/disigt.

181103
Började ute vid Härö Nygrund. Tanken var att jaga öring bland måsdyken därute. Det blev inget av det. Fick visst en öring, men den var liten och några måsdyk fanns det inte heller. Gick istället västerut. Mest kanske för att det var lovat att blåsa upp frampå dagen. Det blev inget med det heller, utan det var kalasväder hela dan. Men aktiviteten kändes mer påtaglig närmare Hammarö. Mycket måsdyk och det fanns mycket bete. Fick en liten lax och ännu en öring som var kantrullare på för liten. Dock fick jag inget när jag cirkulerade kring dom massiva måsdyken som hängde över stimmen. En gädda försvann med wobblern som levererade på brynjakalaset. Småttingarna högg på Tomic, Brutalböj och X-Rap i ytan.
Vattentemp c:a 9,5-10,2. Vind: NV-SV. Mulet-sol.

Tillbaks till 2018